fbpx

Een duurzaam loopbaanbeleid, de volgende stap in de evolutie van A&BV

Door A&BV |

Als je je medewerkers gelukkig houdt, leveren ze kwalitatief werk en krijgt je organisatie meer slagkracht in zijn sector. Dat klinkt vanzelfsprekend, maar in een tijd waar deadlines de plak zwaaien en burn-outs steeds vaker voorkomen, kunnen veel organisaties een helpende hand gebruiken. A&BV besloot zijn positie als duurzame werkgever proactief aan te pakken en sloeg daarvoor de handen in elkaar met expert Hilde Van Damme voor een uitgebreid werkbaarheidstraject.

Foto: © Guido Van Damme – Studio Momentum

De taal van tevredenheid

“Bij A&BV hebben we ervoor gekozen om een duurzaam werkbaarheidstraject aan te gaan, omdat het welzijn en de professionele ontwikkeling van onze medewerkers essentieel zijn”, vertelt Thérèse De Blieck, operations manager van A&BV, “Door de tevredenheid van onze medewerkers op de eerste plaats te zetten, creëren we een sterke basis voor hun betrokkenheid, motivatie en productiviteit – met een hogere klanttevredenheid en een groter succes voor ons kantoor als gevolg.” Daarvoor klopte ze aan bij Hilde Van Damme van Addisi.

“Hilde heeft een uitstekende reputatie in de implementatie van duurzame werkpraktijken. Haar expertise en ervaring passen perfect bij onze visie en doelstellingen. We waren onder de indruk van haar vermogen om onze doelen te verbinden met het welzijn van onze medewerkers.”

– Thérèse De Blieck, operations manager van A&BV

“Thérèse en ik kennen elkaar van netwerkevenementen en voelden al snel een klik – zowel op persoonlijk vlak als in onze manier van werken”, legt Hilde uit, “Ik heb een groot deel van mijn carrière bij Unizo gewerkt en heb ook een uitgebreide ervaring in loopbaancoaching. Daardoor begrijp ik heel goed de taal en het perspectief van zowel ondernemers en organisaties, als hun medewerkers. En de beste resultaten bereik je door die samen te brengen.” A&BV kon rekenen op de ondersteuning van de Vlaamse overheid, die dergelijke initiatieven ondersteunt met werkbaarheidscheques. Zo hoopt de regering ons bedrijvenlandschap om te zetten in een zee aan duurzame werkplaatsen.

Een verhaal van balans

“De accountancysector legt veel druk op zijn organisaties: deadlines, continu veranderende wetgeving, grote verwachtingen van klanten… Daarom was ik blij verrast om te zien hoe gemotiveerd de medewerkers van A&BV waren om dit project op te starten”, zegt Hilde. Sinds mei neemt ze de werking van A&BV onder de loep. “Er is geen one-size-fits-all-oplossing om een duurzame werkgever te worden. Daarom begint zo’n traject steeds met een werkbaarheidsscan en individuele medewerkersgesprekken.”

Foto: © Guido Van Damme – Studio Momentum

Op die manier brengt Hilde de troeven van de organisatie in kaart om die verder te versterken, alsook de verbeterpunten om aan te pakken. De conclusies die daaruit getrokken worden, bepalen welke mix van collectieve acties in de volgende fase worden uitgewerkt.

“Veel bedrijven merken dat het nodig wordt om hun werkomgeving aan te pakken, want ze zien dat er meer mensen uitvallen, maar weinigen maken de keuze om dat proactief te doen. A&BV doet dat wel.”

– Hilde Van Damme, loopbaancoach en zaakvoerder Addisi

Daarnaast krijgen de A&BV-medewerkers gedurende dit project de kans om individuele begeleiding aan te vragen. “Ze kunnen vrijblijvend een traject aangaan om competenties te versterken of hun werk beter te organiseren. De noden van zo’n een-op-eentraject zijn heel divers”, legt Hilde uit. Bovendien wordt het actieplan voor verandering in de bedrijfsvoering ook steeds voorgelegd aan de medewerkers. “Een werkbaarheidstraject is namelijk altijd een en-en-verhaal: we hebben niet alleen groen licht nodig van het management, maar ook een draagvlak op de werkvloer. De noden van beide partijen moeten met elkaar verenigd worden, op korte én lange termijn.”

Duurzaamheid ten top

Hilde blijft nog tot februari 2024 aan boord. “Momenteel trekken we conclusies uit de verkenningsfase. In het najaar zetten we die om in concrete acties.” Vanaf maart gaat A&BV zelfstandig verder aan de slag met de aangeleerde tools en technieken.

“Als coach ben ik maar een passant. Ik reik organisaties de nodige methodieken aan, zodat ze het heft in eigen handen kunnen nemen en daar in de toekomst verder mee aan de slag kunnen. Ik maak mezelf graag overbodig.”

– Hilde Van Damme, loopbaancoach en zaakvoerder Addisi

“Duurzaamheid blijft voor ons de belangrijkste pijler”, vertelt Thérèse, “Niet alleen op vlak van ecologie – we werken immers in een BEN-kantoor – maar ook voor onze bedrijfswerking op lange termijn. Door te investeren in een duurzaam loopbaanbeleid willen we vooral een gezonde werkomgeving creëren waarin onze medewerkers goed gedijen en kunnen groeien.”

“Het is niet evident voor kmo’s en vrije beroepers om op deze manier na te denken over hun bedrijfsvoering”, aldus Hilde, “A&BV is daarin echt een voorloper. Het is fantastisch om te zien hoe betrokken de organisatie én zijn medewerkers zijn om hier een succesverhaal van te maken.”

Deel uitmaken van deze duurzame werkomgeving?