fbpx

Opgelet: nieuwe regels voor inning van schuldvorderingen bij B2C-klanten

Door A&BV |

Op 1 september 2023 trad Boek XIX van het WER (Wetboek van economisch recht) in werking en daarmee meteen een set van nieuwe dwingende regels voor de inning van schuldvorderingen door ondernemingen bij hun B2C-klanten (consumenten).

De belangrijkste punten op een rijtje:

  • Een eerste betalingsherinnering moet gratis verzonden worden en er gelden strikte regels voor de aanrekening van kosten voor de verzending van verdere herinneringen. Ook moet een wachttijd van 14 kalenderdagen gerespecteerd worden voordat er kosten of interesten mogen worden gevraagd.
  • De eerste herinnering moet een aantal verplichte vermeldingen bevatten.
  • De maximale intrestvoet die aangerekend kan worden, is de wettelijke B2B-intrest (die hoger is dan de wettelijke B2C-intrest).
  • Er gelden wettelijke maximumbedragen voor forfaitaire schadevergoedingen bij wanbetaling.

Deze nieuwe regels gelden voor overeenkomsten gesloten vanaf 1 september 2023. Vanaf 1 december 2023 zijn ze ook van toepassing op oudere contracten, voor de betalingsachterstand die vanaf 1 september 2023 ontstond.

Voorkom boetes en sancties

Er zijn zware sancties verbonden aan het niet naleven van de (nieuwe) wetgeving. Zo moeten betalingen die plaatsvonden in strijd met de nieuwe regels terugbetaald worden en is er ook geen incasso mogelijk. Daarnaast kunnen er ook boetes opgelegd worden die kunnen variëren van € 26 tot € 10.000 euro (te vermeerderen met de opdeciemen), of tot 4% van de totale jaaromzet.

(Her)bekijk de algemene voorwaarden

We kunnen het belang van goede en up-to-date algemene voorwaarden dus niet genoeg benadrukken. Zo is bijvoorbeeld de wettelijke B2B-intrest voor inning van schuldvorderingen bij B2C-klanten enkel van toepassing voor zover dit contractueel voorzien is en kunnen ook maar interesten aangerekend worden voor zover er minstens één betalingsherinnering verzonden werd.

Hebt u hulp nodig bij het opstellen of nakijken van uw algemene voorwaarden? 
Neem dan zeker contact op met de juridische dienst van A&BV.